Arthurs Motorfabrik I Søby Bliver Til Arthurs Akademi

Billede: ARTHURS AKADEMI
OBS! Hovedparten af indholdet er kommercielt skabt, med henblik på at reklamere for de virksomheder der omtales. Læs mere her.

På Ærø er de ved at omdanne Arthurs motorfabrik i Søby til Arthurs Akademi, hvor de særlige værftsfag præsenteres på en lettilgængelig, spændende og interaktiv måde.

Hos os i Søby er intet umuligt. Sådan sagde Arthur, der startede sit motorværksted i Søby på Ærø i 1931.

Arbejdsgruppen bag projektet ”Arthurs Akademi” arbejder netop nu på at få tildelt økonomisk støtte fra Realdanias kampagne Underværker til at oprette Arthurs Akademi, hvor Arthurs livsværk formidles, og hvor der samtidig skabes en platform med faglighed og læring for alle – især unge, som vil dannes og uddannes.

”Arthurs Akademi skal være et mødested for lokale såvel som for øens mange turister – en fortælling om entreprenørskab og gåpåmod, der rækker fra fortiden over nutiden og langt ind i fremtiden,” siger tidligere museumsleder, Karen Margrethe Fabricius, som til dagligt har hånd i hanke med projekt ”I Arthurs Fodspor”.
”I Arthurs gamle fabriksbygning vil vi skabe Arthurs Akademi. Dermed bruger vi Arthurs kultur som løftestang for ”de sorte fag” og smedeuddannelsen, hvor vi ser, at vi kan gøre en forskel, f.eks. når det drejer sig om unge menneskers fremtid, læren om håndværksfag og studievejledning.”

Projektet, der så småt blev startet for et par år siden med en byvandring ”I Arthurs Fodspor”, er fortællingen om Arthur og hans virke, som samtidig er lig med Søbys historie igennem næsten 90 år.

”I to sæsoner har emnet vist sig bæredygtigt og har været interessant for både lokale og gæster. Allerede nu er der en del bookinger til sæson 2019, så projektgruppen ser frem til at fortsætte med den gode idé,” fortæller Karen Margrethe.

Et underværk

Projekt ”Arthurs Akademi” fungerer som en selvstændig del af Søby Erhvervsforening, og der arbejdes lige nu på at søge fondsmidler.

Folkene bag håber, at projektet bliver kvalificeret som et såkaldt ”Underværk”.

Hvis dette skal ske, er der en række trin, der skal gennemføres. Først skal ”Arthurs Akademi” oprettes som et projekt på Realdanias hjemmeside, underværker.dk.

Derefter skal projektet høste ”likes” på underværker.dk for at komme i betragtning; likes bliver dermed en indikation på, hvorvidt projektet har folkelig opbakning.

Gratis til rådighed

Det er Søby Værft, der gratis stiller Arthurs gamle motorfabrik til rådighed.

Søby Værft udmærker sig ved at være en 100% danskejet virksomhed, som i mange år har været en af Ærøs største.

Chris Hammeken, der er turist- og erhvervsdirektør på Ærø, er vældig begestret for lanceringen af Arthurs Akademi:

”Vi kender alle A.P. Møller og den betydning, han har haft og fortsat har for især Det Blå Danmark og dansk kultur. Arthur Jørgensen skabte i samme periode det, som vi i dag kalder Søby Værft, som lige nu bygger verdens længst sejlende el-færge, ’Ellen’. Arthur er som A.P. Møller en vigtig kulturbærer, der rækker ind i fremtiden. Det er bare ikke særlig kendt. Derfor er Arthurs Akademi vigtig for Danmark. Her kan unge og ældre lære noget, de ikke kan få andre steder. Og det vil ske midt i et unikt maritimt miljø i fuld drift og firspring. Arthurs Akademi er gode gamle dyder kombineret med de nyeste teknologier og gjort nærværende, så det fremmer håndværket og entreprenørskabet i Danmark.”

Arthurs akademi er til gavn for ungdommen og erhvervet

Arbejdsgruppen bag projektet ønsker som en naturlig del at skabe fokus på ”de sorte fag”. Udtrykket ’de sorte fag’ stammer fra smedefagets barndom, hvor smeden typisk arbejdede ved essen. I dag dækker udtrykket over en lang række smedeuddannelser.

På Søby Værft er der en stolt tradition for at tage lærlinge ind, men på landsplan er tilstrømningen af lærlinge til smedefagene faldet støt de sidste mange år.

På samme tid er behovet for arbejdskraft og erhvervsuddannelse inden for den maritime sektor steget, da de sorte fag ofte fravælges af unge til fordel for gymnasiale uddannelser.

”Med Arthurs Akademi handler det om at få smedefaget i øjenhøjde, så interesserede kan få et indblik i, hvad branchen har at byde på,” fortæller Bjørg Kiær, der er med i projektets arbejdsgruppe.
”I Søby finder man som noget helt enestående smedefagets fortid, nutid og fremtid indenfor ganske få kvadratmeter. Det giver en platform, hvor smedefagene kan blive præsenteret på en lettilgængelig, spændende og interaktiv måde. Vi forestiller os, at vi kan tiltrække mange grupper, ikke mindst skoleklasser. De kan sejle til Ærø med el-færgen, Ellen, hvorefter de kan komme på rundtur på et fuldt funktionsdygtigt værft, Søby Værft, efterfulgt af formidling og læring på Arthurs Akademi. Her vil de kunne få en smagsprøve på de sorte fag.”

Unikke rammer

Motorfabrikken, som er centralt placeret på havnen i Søby, har ovenlys og er inddelt i flere forskellige afdelinger, heriblandt værkførerrum, lager, prøverum for motorer, værkstedsafdelinger, personalegang og frokoststue.

Fabriksbygningen er opført i røde sten, og den står omgivet af flere andre rødstensbygninger, der tilsammen danner et smukt miljø på havnen.

”På dette aktive havneområde færdes der i det daglige mange mennesker, og så ligger det tæt på færgeleje, busholdeplads og marina. Værft og havn hænger uløseligt sammen, og Søby Havn er en vigtig medspiller,” forklarer Karen Margrethe.

Projektet har lokal opbakning

Foruden fra Ærø Kommune nyder projektet opbakning fra Ærø Turist- og Erhvervsforening og samarbejder såvel med byens foreninger som med øvrige naturligt relaterede partnere på og uden for Ærø.

”Men projektet er også baseret på mange frivillige med lyst til og mod på at skabe mere liv og dynamik på havnen og i byen. Arthur var en karismatisk person, som 25 år efter sin død ikke er glemt,” beretter Karen Margrethe. ”Det skal være et sted, hvor pensionerede værftsarbejdere og deres familie har lyst til at kigge ind og fortælle om deres tid hos Arthur. Til glæde for dem selv og andre skal der også være mulighed for at prøve Arthurs gamle Søbymotorer af, arbejde ved drejebænke, svejseværk og med andet gammelt håndværk fra Arthurs tid. Det skal være en levende fortælling for alle aldre. Naturligvis skal stedet rumme en lille café.”

Projektet kan give mere identitet til byen

Projektet omfatter renovering af den gamle fabriksbygning, og det er planen, at dette skal foregå så nænsomt som muligt.

”Bygningen skal indrettes til formidling, mødested og andre arrangementer,” informerer Karin Korup, der er formand for Søby Erhvervsforening.

Først og fremmest skal taget være tæt, hvorfor en udskiftning er nødvendig. I cirka halvdelen af fabriksarealet skal loftet isoleres.

Derudover skal vægge og gulv gås efter og renoveres skånsomt. Især ønskes den oprindelige maling på væggene bevaret. I vinduerne skal alt glas skiftes. Døre og porte skal gøres tætte.

Plasttagrender skal udskiftes til fordel for zinktagrender, da de tagrender, der oprindeligt var, var af zink. Bygningen skal endvidere indrettes efter arbejdsmiljøkrav til formidling og undervisning.

”Projekt ”Arthurs Akademi” er historien om Søby med Arthur i centrum og vil i høj grad være med til at give byen identitet og gøre den endnu mere attraktiv,” forklarer Karin Korup og fortsætter: "Arthur var en mand der samtidig med at han opbyggede værftet, tog hånd om sine medarbejdere og sin by, Søby. Arthurs Akademi skal emme af den specielle Søby-kultur, som Arthur var med til at fremme. Samtidig er det i Arthurs ånd, at der er faglighed og læring for alle, og især for unge, der skal vælge deres fremtid. Højaktuelt i en tid, hvor der er behov for et nyt og stærkere fokus på håndværksfagene.”

Planen er, at renoveringen af fabriksbygningen skal foretages af lokale håndværkere med bistand fra frivillige, hvor det er muligt.

En rigtig god fortælling

Når projektet kommer i gang, vil den daglige drift af Arthurs Akademi ske via frivillig arbejdskraft med maritime kompetencer, og der satses på, at de ansatte på sigt skal aflønnes.

”I de 400 kvadratmeter er der plads til den gode fortælling, film og foredrag samt til at arbejde med store og små projekter i motor- og værftsregi, men også plads til helt andre arrangementer. Bygningen skal være med til at åbne op for nye fællesskaber, såsom skoleklasser, konferencer, bryllupper m.m.,” fortæller Karen Margrethe Fabricius.
 
Syddanmark Lokalt gymnastikhold i oksbøl får ny energi

Det lokale gymnastikhold "Springfyrene" i Oksbøl oplever en bemærkelsesværdig genopblussen i år, som følge af tiltrædelsen af en ny træner. Holdet, de…

Syddanmark Surfere udfordret af fjordens kræfter

Voldsomme bølger i fjorden skabte udfordrende forhold til det store vandsportsstævne, Waterz, der normalt bliver afholdt hvert år tidligt på efteråret…

Syddanmark Tove fra Skærbæk vandt Kulturelt Forums Pris 2020

Tove Tersbøl er bredt kendt i området som en person, der har ydet en formidable indsats til det kulturelle liv. Bekendte og venner beskriver hende som…

Syddanmark Sommerprogram Esbjerg 2020

Om sommeren i Esbjerg kan du deltage i en masse arrangementer, som giver både dig og børnene flere dages underholdning i de varme måneder. Normalt er…

Syddanmark De 15 største byer i Syddanmark

#1 Odense Indbyggertal (2020): 180.302 #2 Esbjerg Indbyggertal (2020): 72.037 #3 Kolding Indbyggertal (2020): 61.121 #4 Vejle Indbyggertal (202…

Syddanmark Wellvita sikrer vækst & fremgang

Esbjergensiske Wellvita har vind i sejlene. Virksomheden har på et år fået en ny ejerkreds, der indebærer ambitiøse eksterne investorere, samt en ny o…