Fædres rettigheder er svære at få øje på! Peter Roed, rådgiver fra Kriseramt Far hjælper fædre med at sikre samvær med barnet og forældremyndigheden.
For gifte par er der automatisk fælles forældremyndighed. Dette ændrer dog ikke på, at der kan være store udfordringer ift. fædres rettigheder og samvær mellem far og barn, hvis moderen ikke vil samarbejde.
Jo mere konfliktfyldt samarbejdet er og hvis kommunikationen er dårlig, ser man ofte, at der er begrænset samvær. Fx kan en 7/7-ordning ikke vil kunne lade sig gøre hvis samarbejdet og kommunikationen er dårlig – hvis Familieretshuset skal afgøre dette.
Faktisk kræver det kun, at det er den ene forælder, der obstruerer samarbejdet og ikke vil kommunikere for at få nedsat samværet for den ene forælder. I vejledningen står der, at man ikke kigger på skyldsspørgsmålet, når man skal afgøre samværet. Dvs. man heller ikke kigger på, hvem der taler sandt.
Det er vigtigt ikke at bidrage til konflikter. Dokumentationen på konflikter mellem forældrene, risikerer at blive brugt til, at du får mindre samvær.
Mange par lever i et såkaldt papirløst forhold og når parforholdet knirker eller er gået i stykker, er spørgsmålet om fædres rettigheder meget relevant.
I dansk ret er udgangspunktet for ugifte par, at det kun er mor, som får forældremyndigheden over barnet. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på dette ved barnets fødsel.
Dog vil man i de fleste tilfælde blive informeret om, at man selv kan aftale fælles forældremyndighed ved at lave en omsorgs- og ansvarserklæring og anmelde denne til Familieretshuset. Herefter vil forældrene have samme rettigheder og forpligtelser over barnet.
Det er dog vigtigt at bemærke, at hvis mor nægter at give del i forældremyndigheden skal sagen indbringes for retten. Hvis I ikke får gjort det ved barnets fødsel, er det ikke for sent – Familieretshuset har en blanket, hvor man kan anmelde dette.
Forældremyndighed og samvær hænger ikke sammen. Far behøver ikke have del i forældremyndigheden for at se barnet. Faderens har som udgangspunkt ret til samvær med barnet. Alt om samvær er dog en individuel afgørelse fra Familieretshuset, hvis man ikke kan blive enige om omfanget.
Der er flere, der tror at fædres rettigheder er, at de har lige så meget tid med barnet som moderen – men sådan er det slet ikke, når barnet er lille. Man ser ofte afgørelser om hyppige men korte samvær som 1-2 timer 2-3 gange om ugen, hvis samarbejdet er godt.
Samværet ændres og udvides herefter langsomt med alderen men alt er en individuel afgørelse fra barn til barn.
Flere børnesagkyndige i Familieretshuset siger, at barnet ikke har brug for far i de første 1,5 år, men det udelukkende er fars rettigheder til at se barnet, som der skal tænkes på. Dette har Peter Roed fra Kriseramt Far overhørt flere gange som partsrepræsentant ved samværsmøder.
Peter Roed er dybt uenige, da relationen og nærheden til far også er vigtig for barnet - fars duft og stemme mm.
Har du problemer med forældremyndighed eller samvær, kan du kontakte Peter Roed, som er erfaringsrådgiver og partsrepræsentant i Kriseramt Far.
Læs mere på www.kriseramtfar.dk