I kølvandet på sagen om Fie Laursens selvmordsbrev, der lå tilgængeligt på Instagram i to døgn, har børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil været ude at sige, at bloggere bør pålægges redaktøransvar.
For nogle dage siden kunne man på Instagram se et opslag fra bloggeren Fie Laursen af lidt mere alvorlig karakter end sædvanligt. Opslaget havde nemlig en dyster tone og blev af mange opfattet som et selvmordsbrev, og det har sidenhen vist sig, at det var lige præcis, hvad det var.
Fie Laursen blev dog – efter sit selvmordsforsøg - fundet i tide og reddet og er nu indlagt på psykiatrisk lukket afdeling, hvor hun er i behandling.
Episoden har været genstand for meget debat. Generelt er der enighed om, at det ikke er heldigt, at den slags ligger online, hvor unge mennesker kan læse med, da man frygter, at det vil kunne inspirere fans til at gøre noget lignende.
Der er dog lidt uenighed om, hvem man bør stille til ansvar. Nogle mener, at tech-giganterne Facebook og Instagram bør have klare politikker, der forhindrer, at sådan noget kan ske. Andre mener, at bloggere og influencers skal pålægges redaktøransvar.
En af dem, der indtager den sidste holdning, er Socialdemokratiets Pernille Rosenkrantz-Theil, som mener, at profiler med mange følgere bør underlægges presseetiske regler.
”Vi har haft redaktøransvar, lige så længe den trykte presse har eksisteret,” udtaler Pernille Rosenkrantz-Theil til Ritzau, og fortsætter:
”Derfor burde det være lige for, at man også får defineret regler for, hvad man kan og må, hvis man har en meget stor gruppe af følgere på de sociale medier.”
Pernille Rosenkrantz-Theil ønsker at gå efter bloggerne og influencerne af den primære grund, at hun mener, at den juridiske lovgivning omkring Facebook, Instagram og lignende tech-giganter ligger uden for dansk rækkevidde. Derfor mener hun, at det er folkene bag profilerne, som bør stilles til ansvar.
”Så ville hun (Fie Laursen, red.) kunne blive stillet til ansvar over for straffeloven i forbindelse med at lægge ting op, der går på tværs af de presseetiske regler, der påhviler en redaktør,” siger ministeren.
Ifølge de presseetiske regler må selvmord og selvmordsforsøg ikke omtales, medmindre klar almen interesse kræver eller begrunder den offentlige omtale. I givet fald bør omtalen være så skånsom som overhovedet mulig.
Hvis Fie Laursen havde været underlagt disse regler, ville hun derfor aldrig have haft tilladelse til at bringe opslaget.
Når man er i sine følelsers vold og så dybt nede i dyndet, at man forsøger selvmord, tænker man dog nok ikke så meget i presseetik, og det er derfor sandsynligt, at disse regler ikke havde afholdt Fie fra at poste opslaget. Derfor har et forslag været, at der skal være flere administratorer med adgang til de store bloggeres profiler, så de hurtigt kan fjerne den slags opslag.